Recepten
Lekker Aziatisch eten hoort bij de Tropenboys. En zeker de Indonesische keuken. Wanneer ik nu anderen zou vragen voor een recept zou je 10 verschillende recepten krijgen voor een gerecht. Maar de Tropenboys zou Tropenboys niet zijn wanneer er niet gedacht wordt aan heerlijk Indonesisch eten. Maar vooral Javaans. In Indonesië zijn 7.000 eilanden. En alle eilanden hebben hun eigen kookcultuur en gebruiken. In Nederland is de Aziatische keuken beïnvloed door de Indonesische en Chinese keuken. Nu in 2022 onder invloed van KPop, is ook de Koreaanse keuken in opkomst.
Na de Tweede Wereldoorlog in Zuid-Oost Azië, zijn door de politieke verandering in Indonesië grote stromen mensen ook naar Nederland gekomen. Ze brachten hun eetgewoonten en eetcultuur mee. De Indonesische keuken stamt af uit een eeuwenoude traditie. Door de Vorstenhoven, vooral in Java, wordt de kookkunst verfijnd en wordt behouden tot op de dag van vandaag.
De invloeden echter van de verschillende nationaliteiten in Indonesië waren groot. Zo zijn er verschillende kerries. Dit is een grote beïnvloeding van de Arabische cultuur. Uit de Chinese keuken komt o.a. het gebruik van tahoe (tofu) en tempeh. In Indonesie woonden ongeveer 4 miljoen Chinezen. Maar vergeet vooral niet de invloed van uiteraard de Nederlanders m.b.t. het koloniaal verleden. Voorbeelden hiervan zijn o.a. het varkensgehakt voor de perkedel (frikadel) of de huzarensalade met o.a. bietjes.
Slamat makan.
Nasi Koening (gele feestrijst)
In de Indonesische keuken zijn wel meer dan 40 recepten om rijst op een andere manier te maken. Ook nasi koening wordt door de verschillende culturen anders gemaakt. Zelfs de Molukse gemeenschap heeft verschillende manieren hiervoor. Voor dit recept wordt uitgegaan van een feestmaal, waarbij nasi koening niet mag ontbreken.
250 gram rijst
1,5 theelepel koenjit
1/2 theelepel serehpoeder
5 dl water
3 blaadjes salam
stukje santen van 2 cm
Was de rijst onder koud stromend water tot het water helder is. Doe de rijst met het water in de pan en voeg salam, koenjit en sereh toe. Breng alles aan de kook, zeg dan het vuur lager, doe de deksel op de pan nog kookt het geheel zachtjes nog 8 minuten. Voeg dan de santen toe en laat de rijst nog ca. 15 minuten doorkoken tot hij gaar en droog is.
Gebruik magnetron
Doe 250 gram rijst met ruim 4 dl water in een glazen magnetronschaal van 2 liter. Roer zout, koenjit, sereh en salam erdoor en breng alles afgedekt in 7-8 minuten op 100% aan de kook. Vermeng rijst met de schilfers santen en verwarm de rijst afgedek nog ca. 10-12 minuten op 30%.
Sambal Goreng Boontjes
500 gram sperzieboontjes
1 teen fijngehakte knoflook
2 theelepels sambal oelek
2 eetlepels bruine basterdsuiker
2 grote fijngesneden uien
1 stukje trassi
1 theelepel laos
zout, peper, nootmuskaat
Er bestaan wel 100 verschillende recepten Sambal Goreng Boontjes. Wij gaan uit van de meest simpele waarbij je van alles nog kan toevoegen. De uien, knoflook, sambal, trassie en de bruine suiker fruiten in olie. Voeg zout, peper en nootmuskaat naar eigen smaak toe. De bonen niet helemaal gaar laten koken. Wanneer de uien bruin zijn, de bonen toevoegen. Daarna een kopje melk, maar het liefst een blok santen 1/8 toevoegen. Op een klein vuur ong. 30 minuten laten doorsudderen. Bij de boontjes kan eventueel ook wat gehakt, nasivlees of dungesneden spekjes toegevoegd worden.
Atjar Tjampoer(zoetzuur van gemengde groenten)
1 rode lombok in schijfjes (ontpit)
1 bosje radijs in schijfjes
1/2 kopje azijn
1/2 kopje zout
1 fijngesneden uitje
1 mespunt peper
1 grote komkommer in schijfjes
1 rode paprika in schijfjes
1 eetlepel mosterd
1,5 eetlepel suiker
1 mespunt knoflookpoeder
Azijn, uitje, mosterd, peper, knoflookpoeder, suiker en zout goed mengen. Dan de rauwkost erdoor mengen. Tenminste 1 uur laten trekken.
Tjoemi Tjoemi goreng (gebakken inktvis)
5-6 stuks verse inktvis
1 theelepel ketoembar
1/2 theelepel laos
zout
1 ui fijngesneden
2 tenen knoflook fijngehakt
1 geklutst ei
Snij eerst de kop eraf met de tentakels. Trek dan de ruggengraat eruit en snij de vis in stukken van 2 tot 3 cm Ook diepvries inktvis kan gebruikt worden. Maak een marinade van de ingrediënten. Roer hier de inktvis goed doorheen en wentel ze dan in een bord met paneermeel. Bak de stukken in ruim olie knappend bruin. Eet dit bij witte rijst, een groentegerecht en sambal of zo bij een borrel.
Ajam Sapit (geroosterde gekruide kip)
1 kip
1/2 theelepel trassi
2 lomboks
Kruiden:
1/2 theelepel ketoembar
Javaanse suiker
4 rode uien
100 gram geraspte kokos
1 dl santen van 1/8 blok asem
1/2 theelpel djinten
zout
Kook de schoongemaakte kip en snijd ze doormidden. Snijd de uien en lomboks fijn en vermeng ze met de kruiden, trassie en de kokos. Kook de kip op met de kruiden, santen en asem tot het geheel droog wordt. Rooster de kip daarna tot ze helemaal gaar is.
Petissaus (saus voor vis en groentengerechten)
Petissaus is zo simpel maar enorm lekker bij verschillende gerechten, zoals o.a. tahoe.
1 eetlepel petis oedang
1 teen gesnipperde knoflook
1/2 theelepel trassi
1 stukje asem (walnootgrootte)
1/2 theelepel laos
1 djeroek poeroetblad
1 eetlepel gesnipperde uien
1 theelepel sambal oelek
1/2 theelepel javaanse suiker
1/2 theelepel djahe
1 spriet sereh
1 salamblad
Wrijf ui, knoflook, sambal, trassi, suiker, djahe en laos tot een brij. Meng er al wrijvend de petis doorheen. Maak asemwater door de asem te kneden met 3 tot 4 eetlepels water en zeef het. Kook in het asemwater de kruidenpetis op met de sereh, djeroek poeroet en salam.
Rotti Koekoes (Gestoomde cake,Voor de liefhebbers)
1 kleine rijststomer
1 kopje patent bloem
2 zakjes vanillesuiker
1 kopje 7 up
2 kopjes zelfrijzend bakmeel
1 kopje witte basterdsuiker
3 grote eieren
De rijststomer die hier genoemd wordt is zo'n grijs gespikkelde ouderwetse rijststomer. Gebruik steeds hetzelfde kopje als maat. Mix in een diepe kom de drie eieren, vanillesuiker en basterdsuiker tot het geheel goed romig is. Voeg dan het meel, de bloem en de 7 up toe en mix verder tot een luchtige massa. Intussen wordt de gaatjespan van binnen voorzien van aluminiumfolioe. De gehele binnenkant bekleden. In de onderste pan wordt dan ruim water aan de kook gebracht. Denk erom dat het water de bovenste pan niet mag raken. Indien het water kookt, het vuur kleiner zetten maar het water wel aan de kook houden. Giet het beslag in de gaatjespan op het folie, doe de deksel erop en laat het 1 uur stomen. Na 1 uur de deksel eraf nemen en met een satestokje op enkele plaatsen inprikken. Is het stokje droog dan is de rotti koekoes klaar. Doe dan het vuur uit en haal het folie met de rotti koekoes eruit en laat dit afkoelen. Oppassen, want het is erg warm. Snij de rotti koekoes in plakken en eet het met boter of margarine. Wel opletten tijdens het stomen, want het water verdampt. Kijk dus elk kwartier en vul zo nodig wat heet water bij.
Maak jouw eigen website met JouwWeb